Duurzaamheid en festivals: Hoe duurzaam kan een festival zijn?

      Reacties uitgeschakeld voor Duurzaamheid en festivals: Hoe duurzaam kan een festival zijn?

Duurzaamheid is een hot begrip in de huidige samenleving. Het vraagt om doordachte beslissingen en bewust handelen. Duurzaamheid gaat over thuis en over het bedrijfsleven. Maar kan duurzaamheid ook worden toegepast als het gaat om festivals? Gaat bewust leven wel samen met een goed feest? Duurzaamheid, in iedere vorm, vraagt om een aanpak die centraal wordt gestuurd.

Zo ook de aanpak van een duurzaam festival. Wil jij weten hoe een duurzaam festival wordt georganiseerd? Lees dan even verder, je steekt er zeker wat van op!

duurzaam festival

Duurzaamheid in de huidige maatschappij

Duurzaamheid is de uitdaging van deze eeuw. We willen graag zoveel mogelijk genieten en gebruik maken van alle mogelijke middelen. Simpelweg om het leven zo gemakkelijk mogelijk te maken. Helaas gaat deze wens ten koste van het milieu. We willen ons graag snel kunnen verplaatsen en het liefst zo comfortabel mogelijk. Er wordt immers hard genoeg gewerkt om ook een fijne auto te kunnen permitteren. De productie van bijvoorbeeld auto’s gaat ten koste van het milieu. Net als de uitstoot van uitlaatgassen. En dan is dit een voorbeeld van zo velen. De oplossing ligt in het vinden van de juiste balans.

Een balans tussen wat de mens nodig heeft om goed te kunnen leven, de winst voor het bedrijfsleven en de stabiliteit van het klimaat. Bescherming van de ozonlaag en het behouden van vruchtbare bodems mogen niet worden vergeten. Duurzaamheid gaat over het behoudt van een gezonde aarde voor nu en voor alle toekomstige generaties.

Dit wil je niet missen!!! Lees hier over Koningsdag 2020 >>>

Duurzaamheid festival: Hoe wordt een festival duurzaam?

Je staat er niet zo snel bij stil, maar tijdens een festival zijn er veel mogelijkheden om bij te dragen aan de duurzaamheid van onze planeet en het klimaat. Een festival heeft grondstoffen nodig om te kunnen faciliteren. Tijdens een festival wordt energie verbruikt, wordt er gegeten en gedronken en dat produceert afval. Een festival kan tevens een voorbeeld en inspiratie zijn voor alle bezoekers. Laten we de onderdelen energie, eten en drinken en afval eens nader bekijken, als het gaat om duurzaamheid.

Duurzaam reizen op een festival

Voor grotere festivals als Burning Man, DGTL en Glastonbury is het duidelijk dat de meerderheid van de CO2-uitstoot afkomstig is van mensen die naar het festival toe rijden en zelfs vliegen. Zie hier een schatting voor Burning Man. Er zijn diverse manieren om duurzamer te reizen:

  • Binnen Europa: De trein nemen
  • Buiten Europa: minder vliegen. En als je toch vliegt, zo ‘duurzaam’ mogelijk vliegen. Zoals bijvoorbeeld door CO2-compensatie.

De reis zoekmachine FlyGRN biedt zo duurzaam mogelijke reisopties aan. Wanneer je in Europa reist krijg je treinalternatieven te zien en ook sorteert het vluchten op CO2-uitstoot. Bovendien gebruikt het een deel van zijn eigen marge voor CO2-compensatie.

Verwijs naar vliegtickets inclusief CO2-compensatie en treinalternatieven

Wanneer bezoekers per vliegtuig naar de festival locatie komen, kun je hen wijzen op de mogelijkheid een vliegticket te boeken inclusief gratis CO2-compensatie of treinalternatieven. Installeer hiervoor bijvoorbeeld een search widget van FlyGRN op je website. Via deze widget kunnen bezoekers zoeken naar vluchten via FlyGRN. Bij het vergelijken van deze vluchten zit de CO2-compensatie inbegrepen in de vluchtprijs. Als zij een vlucht boeken via deze widget, wordt de uitstoot van de reis naar het congres of evenement automatisch gecompenseerd. Een voorbeeld van een integratie van deze FlyGRN-widget is hier te zien. Met de widget faciliteert deze organisatie de compensatie van de uitstoot van de reis naar dit jaarlijkse zakelijke event. Ook interesse in deze widget? Neem hiervoor gerust contact op met FlyGRN.

FlyGRN Search widget

Duurzamere energie op een festival

Een evenement is duurzaam wanneer het gebruik maakt van nieuwe, groene energiebronnen. Om te beginnen is vermindering van het energieverbruik een belangrijke stap. Zo kan de complete verlichting van een festivalterrein bijvoorbeeld preciezer aangestuurd worden. Het onnodig laten branden van lampen is niet langer gewenst. Ook kan verlichting beter worden afgesteld. Gebruikte apparatuur kan energiezuiniger worden gemaakt. Zeker in de zomermaanden, wanneer de temperatuur hoog is, kosten koelcellen enorm veel stroom. Een duurzaam energieplan kan een festival tevens positieve aandacht opleveren.

Een duurzame oplossing voor een festival is gebruik maken van zonnepanelen. Door te werken met grote batterijen kan de opgewekte energie worden opgeslagen en later worden gebruikt. Ook opgeslagen windenergie is prima inzetbaar. Wanneer een volledige overgang op batterijen niet haalbaar is, dan kan wel het stroomverbruik worden verminderd. Een aanvulling van het reguliere energieverbruik met de groene energie uit de batterijen is een prima optie. Een aggregaat op biologische diesel zou een ander alternatief kunnen zijn.

duurzaam festival

Duurzaamheid festival: Duurzame catering

In de huidige maatschappij is de productie van voedsel erg belangrijk. De wijze van produceren, de distributie en de consumptie laten een grote ecologische voetafdruk na in het milieu. Lekker eten en drinken horen bij het gevoel van gezelligheid. Een festival zou geen goed festival zijn zonder de vele foodtrucks en dranktenten. Stel je eens voor dat er op een festival alleen nog lokale en plantaardig gefabriceerde producten verkocht zouden worden. Dat zou al een enorme stap in de goede richting zijn.

Tel daarbij op dat er geen afval meer wordt geproduceerd en een duurzaam festival is geboren. Op het gebied van eten en drinken kan een evenement een enorm verschil maken als het gaat om duurzaamheid. En naast dat het milieu wordt gespaard, geeft het tevens een enorme boost aan het de lokale economie. Een groene en daarmee duurzame catering is direct een goed voorbeeld voor iedereen die het festival bezoekt. Er kunnen nieuwe ideeën worden opgedaan, waardoor de kans bestaat dat dagelijkse gewoontes worden aangepast.

Een zijstapje, maar als je een duurzaam festival organiseert betekent dat natuurlijk niet dat er geen geld verdiend mag worden. Zorg er daarom voor dat je betaling systemen zo goed mogelijk werken. Bij deze aanbieder huur je deze.

Denk je aan een duurzaam festival, dan is de aanpassing van de menukaart een goed begin. Maak een aantrekkelijke kaart die mensen direct overhaalt om een duurzaam gerecht te proberen. Daarnaast is de wijze van presenteren van het voedsel belangrijk. Ieder gerecht moet aantrekkelijk zijn. Niet saai en kleurloos, zoals het beeld dat veel mensen hebben van duurzaam eten. Maar trendy, met interessante ingrediënten. Maak het niet te ingewikkeld, maar houd het vooral lekker en aantrekkelijk. Kies liever voor biologisch of fair trade. Ook is het belangrijk dat er zoveel mogelijk lokaal wordt ingekocht om vervuiling door distributie te voorkomen. Gerechten worden aantrekkelijk door seizoensproducten te gebruiken die door lokale voedselproducten worden gepromoot.

festival afval

Duurzaamheid festival: Beperk de afvalproductie

Uiteraard gaat duurzaamheid niet alleen over de productie van voedsel. Maar duurzaamheid is tevens het vermijden van afval. Afval werd ooit geproduceerd. Het productieproces was een behoorlijke belasting voor het klimaat. Maar besef dat bij de verwerking van afval opnieuw energie gebruikt moet worden. Dit is een tweede belasting voor het milieu. De ecologische voetafdruk wordt alsmaar groter, zonder dat we het zelf beseffen. Zo is ook het verspillen van voedsel een pittige belasting voor het milieu.

Wist je dat voedselverspilling een directe relatie heeft met het onnodig gebruiken van water en energie? Het verwerken van afval kost namelijk opnieuw een flinke portie energie. Het verwerken van afval kost arbeid, transport en land. Je staat er normaal niet zo snel bij stil, maar ook een evenement kan dus behoorlijke bijdrage leveren aan een duurzamer klimaat. Is een evenement verduurzamen het doel? Zorg dan in ieder geval voor zo min mogelijk verspilling aan het eind.