Koning viert Koningsdag 2020 in Maastricht

      Reacties uitgeschakeld voor Koning viert Koningsdag 2020 in Maastricht

Koningsdag 2020 vindt plaats in Maastricht. In Nederland is Koningsdag een jaarlijks terugkomend feest. Een officiële nationale feestdag en het grootste straatfeest ter wereld. Ieder jaar op 27 april viert Nederland de verjaardag van koning Willem-Alexander.

De Koning viert Koningsdag 2020 met het volk. Ieder jaar staat er een andere stad centraal. In 2020 zal de Koninklijke familie de stad Maastricht bezoeken. De gemeente bepaalt zelf hoe de dag eruit zal zien. Voorheen werd Koninginnedag gevierd volgens een vaststaand protocol. Maar door dit protocol los te laten, verandert de huidige koning Willem-Alexander de wijze waarop Koningsdag wordt gevierd in Nederland. Koningsdag is een kleurrijke aangelegenheid waar veel Nederlanders met trots hun steentje aan bijdragen.

De geschiedenis van Koningsdag

De viering van Koningsdag is oorspronkelijk ontstaan uit de viering van Prinsessendag. De eerste Prinsessendag vond plaats in 1885 ter ere van de 5e verjaardag van prinses Wilhelmina. Het was een initiatief afkomstig van de liberale partij. Met de invoering van Prinsessendag wilden zij de nationale eenheid van Nederland benadrukken. Vanaf begin 20e eeuw groeide Prinsessendag uit tot een echt volksfeest.

Koningin Juliana volgde in 1948 haar moeder op als koningin en ook zij hield de traditie in stand. Ze vierde Koninginnedag op haar eigen verjaardag, 30 april. Sinds Koningin Juliana aan de macht kwam, werd Koninginnedag gevierd met een defilé. Veel Nederlanders waren maar wat trots op het koningshuis. Ze liepen dan ook in lange rijen langs het bordes waar de Koninklijke familie de bevolking toezwaaide. Mensen brachten massaal cadeaus en bloemen mee voor de koningin.

De liefde van het volk voor het koningshuis bleef niet onopgemerkt en zo werd Koninginnedag gemaakt tot een officiële vrije dag. Vanaf midden jaren vijftig werd Koninginnedag uitgezonden op de nationale tv. Hierdoor werd de feestdag voor veel meer mensen bereikbaar. Iedereen die niet naar Paleis Soestdijk kon komen, zat met zekerheid gekluisterd aan de tv. Niemand wilde ook maar iets missen van de koningin en haar familie. Het volksfeest werd nationaal groots gevierd en de Nederlanders sloten deze dag in hun hart.

Kijk hier voor info over Koningsdag 2020 in Amsterdam >>>

koningsdag 2020

Koninginnedag met koningin Beatrix

Koningin Beatrix werd de troonopvolgster van haar moeder Juliana. Uit respect voor haar moeder besloot ze om Koninginnedag op 30 april te blijven vieren, op haar moeders verjaardag. Wel wijzigde koningin Beatrix iets wezenlijks. Zij liet niet langer de bevolking naar zich toekomen op het paleis. Nee, zij besloot de mensen op te zoeken. Samen met haar familie werden er jaarlijks 2 dorpen of steden uitgekozen waar de Koningin en haar familie een bezoek aan brachten. Eind april bleek tevens een geschikte tijd voor de organisatie van veel buitenactiviteiten. Dat maakte het bezoek van de Koningin aan het land bijzonder en feestelijk.

Koningsdag 2020 in Nederland

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw koningin Máxima hebben niet alleen de naam Koninginnedag veranderd in Koningsdag. Ook de datum en de invulling van de dag zijn veranderd. Met de komst van een koning in Nederland, waaide er een frisse wind. Jarenlange tradities werden opnieuw bekeken en aangepast daar waar nodig. Tijdens Koningsdag wordt er ieder jaar live verslag gedaan van de festiviteiten op de nationale televisie. Tevens is Koningsdag nog altijd een nationale vrije dag. Een dag waarop veel Nederlanders de stad gast stad bezoeken (mocht je snel nog wat in huis nodig hebben). In heel Nederland worden er markten georganiseerd, de zogenaamde vrijmarkten. Deze vrijmarkten vind je met name terug in de grote steden. De koning en zijn familie bezoeken jaarlijks één plaats en hebben daardoor meer tijd en aandacht voor inhoudelijke zaken. Door heel het land zijn zogenaamde oranje-verenigingen actief die de feestelijkheden in de buitenlucht organiseren.

koningsdag 2020 maastricht

Hoe viert Amsterdam Koningsdag 2020?

Hoofdstad Amsterdam staat bekend om de grote vrijmarkt. In Amsterdam wordt Koningsdag groots gevierd, ieder jaar weer. Er komen jaarlijks wel meer dan een half miljoen bezoekers naar de hoofdstad om de grote vrijmarkt te bezoeken. Koningsdag staat voor toeristen nog bekend als Queensday. Het is een van de belangrijkste evenementen in Amsterdam waar zoveel bezoekers op afkomen. Omdat Koningsdag een nationale vrije dag is, is de nacht ervoor uitgeroepen tot koningsnacht. Mensen feesten op straat en gedurende de hele nacht worden er spullen verkocht op de markt. Het is een feest in hartje Amsterdam. Absoluut de moeite waard, zowel voor toeristen als voor de inwoners zelf.

Zelf een Koningsdagfeest organiseren? Lees onze tips over een Koningsdag dj >>>

Waar is Koningsdag 2020?

Koningsdag is een nationale feestdag in Nederland. De verjaardag van de koning wordt jaarlijks gevierd op 27 april. Zo ook het komende jaar in 2020. In de regel wordt Koningsdag op de dag zelf gevierd. Behalve wanneer Koningsdag valt op een zondag. Dan vindt het feest de dag ervoor plaats. Koningsdag is de dag waarop koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen met hun gezin en andere leden van de Koninklijke familie het volk bezoeken. Ze reizen naar de gemeente die dat jaar is uitgekozen.

In het jaar 2020 is dat de Limburgse hoofdstad Maastricht. Het is een eer wanneer een stad of dorp wordt uitgekozen als gastgemeente op Koningsdag. Al lange tijd van tevoren worden er voorbereidingen getroffen. Er wordt een volledig draaiboek in elkaar gezet. Hierin zal rekening worden gehouden met de kleinste details. Een belangrijk onderdeel is veiligheid. De veiligheid van de leden van het koninklijk huis en alle gasten moet absoluut gegarandeerd zijn. Daarnaast is vooral het feestelijke karakter wat dat de meeste ruimte krijgt. De Koninklijke familie is graag dicht bij de mensen. Er wordt een kort praatje gemaakt en handen worden geschud. De koning en de Koningin doen graag actief mee met georganiseerde spellen.

Koningsdag is een volksfeest, waarbij de Koninklijke familie laat zien dat ze horen bij de Nederlandse bevolking. Iedere vorm van afstand tussen het koningshuis en de bevolking wordt op een dag als Koningsdag zoveel mogelijk weggenomen. Voor de gastgemeente is Koningsdag een uitgelezen kans om de stad op de kaart te zetten. Door een goed draaiboek in elkaar te zetten, kunnen alle belangrijke facetten van de stad worden getoond. De burgemeester van Maastricht is blij met de keuze. Samen met de Maastrichtenaren en iedereen die Maastricht bezoekt op Koningsdag, zal ze ervoor zorgen dat het een hele feestelijke dag wordt. Koningsdag op 27 april 2020 in Maastricht, ben jij er ook bij?

Kijk hier voor meer info over Koningsdag 2020 in Maastricht >>>