De 7 makkelijkste manieren om duurzaam te leven

      Reacties uitgeschakeld voor De 7 makkelijkste manieren om duurzaam te leven

Iedere dag opnieuw moeten we keuzes maken die invloed hebben op het klimaat en het milieu. Sommige keuzes zijn heel bewust, andere meer onbewust. Zo kies je dagelijks wat je gaat eten en welke nieuwe spullen je graag zou hebben. Alle keuzes, groot of klein, laten sporen na in het milieu. De ecologische voetafdruk moet worden verkleind, maar daarvoor zijn bewuste keuzes nodig. Alleen dan wordt de aarde weer gezond en kunnen planten en dieren ongestoord leven. Om je op weg te helpen, zijn er een aantal gemakkelijke manieren om duurzaam te leven. Duurzaamheid klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet. Check de volgende 7 simpele manieren om jouw leven duurzaam te maken.

duurzaam winkelen

1. Leef plastic vrij

Het probleem met plastic is, dat het niet vergaat. Het fabriceren van plastic kost veel energie en water. Dat laat een forse ecologische voetafdruk na in het milieu. Maar nadat het plastic is gebruikt, moet het opnieuw worden verwerkt als afval, want vanzelf zal het nooit vergaan. In de loop der jaren is er helaas veel plastic afval in de natuur terecht gekomen. Kijk alleen al naar de oceanen waar bijna 40% van het oceaan oppervlak wordt bedekt met plastic.

Jaarlijks sterven vele duizenden zeedieren, vissen, vogels en schildpadden aan dit plastic afval. Ze raken erin verstrikt of ze sterven nadat ze het plastic hebben opgegeten. Als je wil meehelpen met het verminderen van plastic afval, gebruik dan herbruikbare flesjes water en koop niet steeds nieuwe. Ga naar de winkel met een stoffen draagtas en koop geen plastic tasjes aan de kassa. Vermijd daarnaast de aankoop van producten die zijn verpakt in plastic. Het zijn kleine stappen, die een groot verschil maken.

2. Denk goed na voordat je gaat winkelen

Duurzaam leven is consuminderen. Het gaat erom dat je alleen de producten koopt die je werkelijk nodig hebt. Doordat de westerse landen massaal producten inkopen, moeten de producenten massaal producten produceren. Het hele productieproces heeft grote impact op het milieu. Wanneer de vraag minder wordt, zal uiteindelijk ook de productie afnemen. Denk aan de aanschaf van meubels. Bossen worden in groten getale gekapt om te kunnen voldoen aan de vraag van de consument. Bomen hebben we nodig om de uitstoot van broeikasgassen te compenseren die vrijkomen bij het productieproces. Bomen zijn de gratis filters die de natuur ons geeft, zodat we schone lucht kunnen blijven inademen. Het is daarom essentieel dat er voldoende bomen aangeplant worden.

TreeClicks is een initiatief dat een gratis plug-in heeft ontwikkeld. Deze plug-in installeer je op je pc of tablet en tijdens het online winkelen, ontvangt TreeClicks advertentiekosten. Vrijwel de gehele opbrengst wordt besteed aan het opnieuw aanplanten van bomen. Winkel bewust en help de aanplant van nieuwe bomen.

Download hier de TreeClicks plugin >>>

https://www.youtube.com/watch?v=pjvrm44Z_4I

3. Kies een duurzame auto

Het is goed om stil te staan bij de uitstoot die je auto produceert. Uiteraard kan niet iedereen zijn huidige auto inwisselen voor een hybride auto. En dat hoeft ook helemaal niet. Want een auto kan op zichzelf wel milieuvriendelijk zijn, het productieproces was alles behalve goed voor het milieu. Wanneer je toe bent aan een andere auto, ga dan voor een goede tweedehands auto, die tevens beter is voor het milieu dan de vorige. Bekijk bij een grote aankoop altijd hoe je kunt bijdragen aan het verbeteren van het milieu. Dit geldt tevens voor de aankoop van een nieuwe koelkast of wasmachine. Bekijk het energielabel en ga voor het meest efficiënte apparaat.

duurzame auto

4. Laat de auto wat vaker staan

Even met de auto naar de winkel, de kinderen van school halen, met de auto naar het bos en uiteraard met de auto naar het werk. Het is zo gewoon. Maar als je kiest voor duurzaamheid, dan is het beter om de auto vaker te laten staan. Bekijk voor jezelf welke traject je op de fiets, lopend of met het openbaar vervoer zou kunnen doen. Naast dat het belangrijk is om de auto helemaal thuis te laten, is het ook goed om de bandenspanning regelmatig te controleren. Dit heeft direct te maken met de brandstofefficiëntie.

5. Verduurzaam je huis

Net zoals je je auto en andere apparaten kunt verduurzamen, zo kan dat ook bij je woonhuis. Een goede isolatie zorgt voor minder stookkosten en een lager gasverbruik. Goede isolatie gaat over goed geïsoleerde muren en ramen. Hoe vaak gebeurt het dat de verwarming aan blijft staan, zonder dat dit werkelijk nodig was. Een programmeerbare thermostaat is een uitkomst. En als het kan, trek dan eerst een warm vest aan, voordat de verwarming hoger wordt gezet. Wanneer iedereen de verwarming standaard een graad lager zou zetten, dan zou dat al flink schelen in de ecologische voetafdruk.

duurzame energie

6. Kies voor groene energie

Het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen is van cruciaal belang voor het in stand houden van een gezond milieu en het redden van dieren in het wild. Hoe minder fossiele brandstoffen er worden gebruikt, hoe langzamer het klimaat zal veranderen. Tegenwoordig biedt vrijwel elke elektriciteitsmaatschappij de mogelijkheid om te kiezen voor groene stroom. Wil je zelf nog een stapje duurzamer gaan, kies dan voor zonnepanelen of energie opgewekt door wind. De zon en de wind zijn schone energiebronnen die de CO2-voetafdruk compenseren.

7. Kies voor duurzaam voedsel op je bord

Wist je dat de productie van vlees erg belastend is voor het milieu? De dierenindustrie is verantwoordelijk voor het gebruik van grote hoeveelheden water en grond. Het is een industrie die zorgt voor veel vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen. Het verminderen van de vleesconsumptie is een belangrijke stap op weg naar een gezonder milieu. Daarnaast is de voedselverspilling wereldwijd enorm. De voedselproductie is zeer belastend voor het milieu. Maar wanneer we het gekochte voedsel ook weer weggooien, wordt het milieu opnieuw belast vanwege de verwerking van dit afval. Koop daarom alleen dat wat je nodig hebt. Voorkom dat er onnodig veel voedsel wordt verspild. Plan je maaltijden en koop bij lokale winkeltjes. Hiermee steun je de lokale verkopers en wordt er bespaard op de distributie.

En kies natuurlijk voor duurzame festivals.